Kobieta smaży na patelni teflonowej

Jak teflon zrewolucjonizował gastronomię?

Teflon to syntetyczny polimer najlepiej znany ze swoich właściwości nieprzywierających. Jest to fluoropolimer o chemicznej nazwie poli(tetrafluoroetylen).
Teflon został wynaleziony przez Roya Plunketta w DuPont w 1938 roku. Pierwotnie miał zastąpić kosztowną i toksyczną naturalną gumę, czyli gutaperkę, używaną jako izolacja kabli elektrycznych. Od tego czasu teflon jest używany w tak różnorodnych zastosowaniach, jak skafandry kosmiczne, patelnie nieprzywierające i odzież wodoodporna.
Nazwa „Teflon” pochodzi od słowa „teflon”, które jest nazwą handlową firmy DuPont dla politetrafluoroetylenu (PTFE).

Jak teflon jest używany we współczesnym życiu?

Teflon to materiał fluoropolimerowy o wielu zastosowaniach we współczesnym świecie. Jest stosowany jako powłoka do naczyń kuchennych i innych artykułów gospodarstwa domowego, ale ma również wiele zastosowań przemysłowych. Służy do powlekania wnętrza rur, przewodów i innych urządzeń, które przenoszą substancje w wysokich temperaturach. Może być również używany do robienia nieprzywierających patelni i zjeżdżalni wodnych. Produkowany jest w wielu formach, m.in. w arkuszach, foliach i proszkach.

Zalety gotowania z teflonem

Teflon to nazwa handlowa wielu różnych polimerów, znanych również jako politetrafluoroetylen lub PTFE. Materiały te są używane w naczyniach kuchennych, odzieży i innych zastosowaniach od lat 40. XX wieku.
Patelnie powlekane teflonem są popularne, ponieważ zapewniają łatwą do czyszczenia powierzchnię, która zmniejsza potrzebę używania oleju lub masła podczas gotowania w wysokich temperaturach. Patelnie powlekane teflonem mogą być również używane z przyborami metalowymi, ponieważ powłoka teflonowa trudniej ulega porysowaniom. Główną zaletą teflonu w kuchni jest to, że gotowanie i przyrządzane w nich dania są zdrowsze.

Jak czyścić patelnię nieprzywierającą?

Patelnie nieprzywierające świetnie nadają się do gotowania, ale naturalnie mogą się zabrudzić. Poniższe kroki pokażą, jak wyczyścić patelnię zapobiegającą przywieraniu przy minimalnym wysiłku jednocześnie jej nie uszkadzając.

  • Napełnij patelnię wodą i dodaj kroplę płynu do naczyń lub płynu do mycia naczyń.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut
  • Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wytrzyj do czysta

Wniosek: zalety przyborów kuchennych z powłoką teflonową

Przybory kuchenne pokryte teflonem to idealny wybór dla osób, które chcą gotować bez większego wysiłku. Te przybory nie przywierają i ułatwiają gotowanie, zapobiegając przywieraniu jedzenia do powierzchni.
Przybory kuchenne pokryte teflonem są również łatwe w czyszczeniu i utrzymaniu, dlatego stały się popularnym wyborem wśród wielu osób.

Author: adminex

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.